[Home]

[Zvuk i sluh]

[Slušni sistemi]

[Kohlearni Implantati]

[Audiološka oprema] [Kontakt]

Zvuk i sluh

Oštećenja sluha

Djeca

Odrasli

 
 
 
 
 
 
 
 
 

ZVUK I SLUH

Kako raspoznajemo zvuk i kako funkcionira slušni organ?

Od zvučnog talasa do slušanja 


Kao važan sastavni dio naše svakodnevnice, jer samo zahvaljujući zvuku možemo usmeno komunicirati s drugim ljudima, zvuk omogućava i lijepe doživljaje kao što je slušanje muzike.
Pored toga zvuk ima funkciju uzbunjivanja ili upozorenja (telefon ili sirena).
Zvuk se širi zrakom i možemo ga zamisliti kao sistematsko titranje molekula zraka.
Čovječije uho razabire to titranje kao oscilacije odnosno promjenu zvučnog pritiska.
Broj titraja u sekundi naziva se frekvencija.
Zvučni talasi sa visokom frekvencijom daju visoke tonove a zvučni valovi sa niskom frekvencijom niske tonove.

Kako čujemo te zvučne signale i koju ulogu kod odašiljanja zvučnih informacija do mozga ima uho?

Naš slušni organ odgovoran je za slušanje. On mijenja akustične zvučne talase, kako bi se oni mogli dekodirati u mozgu.

Slušni organ

Slušni organ se sastoji od tri dijela: vanjskog, srednjeg i unutarnjeg uha.
Slušni živac vodi informacije dalje do mozga. I najmanja promjena i samo jednog dijela tog kompleksnog sisetema ima za posljedicu smanjenje ukupne sposobnosti slušanja.


 

Vanjsko uho

Vanjsko uho se sastoji od vanjskog hrskavičnog dijela uha i ušnog kanala.
Vanjsko uho hvata zvučne talase i služi na taj način kao slušna cijev.
Ušni kanal je na unutarnjem kraju zatvoren bubnjićem koji čini prijelaz ka srednjem uhu, i služi kao rezonator koji, kad pritisak zvučnih talasa dovede do titranja bubnjića, te titraje vodi dalje do srednjeg uha.

Srednje uho

Srednje uho je ispunjeno zrakom. Eustahijeve cijevi koje srednje uho povezuju sa nosnom šupljinom i ždrijelom obezbjeđuju neutralni pritisak zraka u srednjem uhu (pritisak je isti kao i pritisak okolnog zraka).
U srednjem uhu se nalaze tri male koščice: čekić (malleus), nakovanj (incus) i stremen (stapedius).
Preko sistema poluga tih triju slušnih koščica titraji zraka se u ušnom kanalu predaju limfnoj tekućini unutrašnjeg uha.
Dva mala mišića, musculus stapetius i musculus tensor tympani, povezana su s tim koščicama. Kad glasni zvuk dopre do uha mišići se aktiviraju refleksno. Aktivirani mišići spriječavaju da zvučni valovi prođu mimo slušnih koščica štiteći na taj način unutarnje uho.

Unutarnje uho

Unutarnje uho (cochea) je oblikovano kao puževa kućica s dva i po zavijutka.
Povezano je s organom za ravnotežu koji sadrži tri polukružna hodnika u obliku luka.
Pokreti stremena prenose se preko ovalnog prozora do unutarnjeg uha.
Ovalni prozor nosi podnožje stremena koji kao klip pokreće tekućinu u unutarnjem uhu.
Ovo pokretanje tekućine aktivira stanice dlačica u unutarnjem uhu. Kad stanice dlačica budu aktivirane, one prenose impulse do mozga, koji te impulse pretvara u zvuk.


idi na vrh


Oštećenje sluha

O oštećenju sluha govorimo onda kad je smanjena osjetljivost slušnog sistema. Oštećenje sluha spadaju u najčešće zdravstvene probleme. 
Iako se uvijek ne radi o gubitku sluha uvjetovanom određenom dobi, jer može nastupiti kod svih starosnih grupa, fiziološki uvjetovan gubitak sluha zbog starosti je ipak najčešći uzrok oštećenja sluha.
Razlog za oštećenje sluha može se nalaziti u svim dijelovima slušnog organa.
Nalazi li se u ušnom kanalu ili u srednjem uhu, govori se o konduktivnom gubitku sluha (nagluhost zvučnih vodova).
Nalazi li se pak razlog u cochlei ili u živčanim vlaknima nosača živaca, radi se o senzorno neuralnom gubitku sluha (gubitak osjećaja za zvuk).
Tipični problem kod slušanja ne sastoji se nužno u tome da se ne čuje dovoljno "glasno".
Češće događa da jedan cijeli pojas frekvencija uopće ne čujemo ili ih loše čujemo.
Rezultat takvog gubitka sluha je takozvani "gubitak razumijevanja". Čujemo ali ne možemo razumjeti izgovorenu informaciju.
Oštećenje sluha kod djece može usporiti razvoj govora i drugih sposobnosti djeteta.
Kod odraslih su problemi sa sluhom često povezani s osjećajem izolacije i mogu prouzročiti osjećaje srama ili dovesti do depresije.

Pomoć kod gubitka sluha

Hirurško ili medicinsko liječenje može pretežno pomoći kod gubitka sluha uslijed nagluosti zvučnih vodova.
No u većini slučajeva, osobito kod nagluhosti zbog gubitlka osjećaja za zvuk, jedino rješenje je upotreba slušnog aparata.
Različite digitalne tehnologije pružaju nagluhim osobama dobro rješenje u različitim klasama cijena i otvaraju nove mogućnosti za poboljšanje slušanja.
No nijedan slušni aparat ne može povratiti potpunu sposobnost slušanja.
Jedno upravo završeno istraživanje (Sveučilište u Maastrichtu,1999.god) pokazuje, da ozbiljne psihološke i socijalne posljedice neliječenog gubitka sluha ozbiljno opterećuju pogođenu osobu te da se ne smiju podcjenjivati.
Iskoristite zato najnoviju digitalnu tehnologiju na području slušnih aparata kako biste postigli što je moguće bolju kvalitetu življenja.
Ako trebate savjet specijaliste za uho-grlo-nos posjetite web stranicu www.drgezo.ba

 

idi na vrh

Djeca i sluh

Opšte informacije o sluhu i gubitku sluha kod djece

Značaj sluha

Mogućnost da čuje je od vitalnog značaja za razvoj djeteta. Sluh omogućava djetetu da nauči da prepoznaje glasove, imitira zvukove i razvija jezik. Sluh također pomaže djetetu da registruje signale opasnosti, komunicira, razvije društvene vještine i orijentiše se. Sluh nije samo dio senzornog aparata; on igra važnu ulogu u formiranju dječije ličnosti i ponašanja. 

U prošlosti, prije nego je postalo moguće korektno dijagnosticirati gubitak sluha u malog djeteta, nije bila rijetkost da za nagluho dijete smatraju da je nesposobno za učenje pa ga smjeste u posebnu ustanovu. Srećom, to se više ne dešava. Gubitak sluha nema veze s nedostatkom inteligencije - ali ako se gubitak sluha ne dijagnosticira i ne liječi u ranoj fazi, on može imati značajan negativni uticaj na djetetov razvoj. 

Čest je slučaj da roditelji imaju više teškoća u odnosu na nagluhost njihove djece nego što to imaju sama djeca. Zato je važno da roditelji nastoje da budu otvoreni, pozitivni i dobro informisani, da bi pružili najbolje moguće uslove za njihovo dijete. 

Slušni problemi kod djece

Do četiri od 1000 beba rađaju se s nekim stepenom trajnog gubitka sluha. Ima mnogo različitih razloga gubitka sluha kod novorođenčadi, među kojima su porođajne traume i hereditarna oboljenja. 

Problemi s uhom i sluhom mogu se također javiti u toku djetinjstva. Infekcije srednjeg uha i izlaganje buci su među uzrocima akviriranog gubitka sluha. 

Oko polovina sve djece doživi infekciju i izliv u srednjem uhu, koji mogu izazvati privremeni ili stalni gubitak sluha. Važno je imati na umu da dijete s čestim ušnim problemima može imati periodične teškoće sa sluhom. Sposobnost učenja i ponašanje djeteta mogu trpiti zbog ovih slušnih problema, naročito u toku prve školske godine. 

Zašto je važno dijagnosticirati gubitak sluha što je moguće ranije?

Što je ranije dijagnosticiran djetetov gubitak sluha i obezbjeđen slušni aparat, to su veće šanse da to dijete može imati gotovo normalno djetinjstvo. Naš osjet sluha je u potpunosti razvijen pri rođenju i danas je moguće otkriti slušne probleme kod novorođenčeta. Dobro je testirati djetetov sluh koliko god je moguće ranije, naročito ako ima primjera hereditarnog gubitka sluha u toj familiji, a postoje skrining programi za identifikaciju djece za koju je vjerovatno da imaju gubitak sluha kod rođenja. 

Studije ukazuju da, osim u slučajevima teškog gubitka sluha, razvitak govornog jezika kod djece sa reduciranim sluhom može biti sličan onom kod djece s normalnoim sluhom, ako im se obezbjede slušni aparati prije 6 mjeseci starosti. 

Etape razvoja sluha

Vrlo je teško definisati "normalni" razvoj sluha. Svaka osoba se razvija na svoj vlastiti način, i svojim ritmom. Dolje opisane etape zato treba shvatiti samo kao orijentacione. 

Prenatalna stimulacija
Humani fetus posjeduje rudimentarni sluh od 2o. nedelje gestacije. Ovaj sluh će se razvijati i sazrijevati tokom ostatka gestacije. Fetus je u stanju da čuje zvukove izvan majčinog tijela, mada može da čuje nisko frekventne zvuke mnogo bolje nego visoko frekventne. 

0- 4 mjeseca
Trza se na iznenadne ili glasne zvuke. Počinje da lokalizira zvuke pogledom ili pokretima glavom. 

3 - 6 mjeseci
Pokazuje interes za različite zvuke. Eksperimentiše s proizvodnjom vlastitih zvukova. Uočljivo prepoznaje porodične glasove. 

6 - 12 mjeseci
Guče. Počinje da razumije jednostavne riječi kao što je "mama" i sl. Počinje da izvršava jednostavne instrukcije. 

12-18 mjeseci
Iz gukanja se počinju formirati riječi. Koristi oko 20 riječi a razumije oko 50. 

2 godine
Obično može govoriti jednostavne rečenice koristeći oko 200-300 riječi. Uživa kad mu se čita i može identificirati i imenovati mnoge stvari u slikovnicama. 

3 - 4 godine
Koristi riječi i rečenice da izrazi potrebe, pitanja i osjećanja. Riječnik, izgovor i razumjevanje značajno se poboljšavaju u toku ovih godina. 

Koji modeli slušnih aparata su pogodni za djecu ?

Slušni aparati moraju precizno pristajati djetetovim ušima da bi optimalno radili. Djeca imaju posebne zahtjeve za slušne aparate zbog veličine i fizičkih promjena njihovih ušiju u toku rasta. Za malu djecu obično se preporučuje iza-ušni (BTE) tip slušnog aparata, jer su ti aparati robustniji, lakši za rukovanje i dozvoljavaju efikasnije dnevno uklanjanje ušne smole. Kako djeca rastu i njihovi ušni kanali mijenjaju oblik moraju se praviti novi ušni umetci. 

 

Ušnih aparata ima u raznim svijetlim bojama, koje većina male djece preferira. U vrijeme adolescencije, mogu više voliti diskretnije modele. To može pomoći u tinejdžerskim godinama kad samosvijest o "različitosti" može biti posebno teška. 

Šta slušni aparati mogu učiniti za djecu? 

Slušni aparati mogu pomoći djeci s gubitkom sluha da razviju normalne govorne vještine i da učestvuju u školskim i društvenim aktivnostima ravnopravno sa svojim drugovima. 
Osobe s oštećenim sluhom obično imaju teškoća u razlikovanju između govora i šuma. Ovo je posebno izraženo kod djece, jer njihov jezik još nije potpuno razvijen, pa im je teže da pogađanjem popune "praznine" u slušanju koje im promaknu. Zato djeca mogu imati velike koristi od modernih slušnih aparata koji su konstruisani tako da reduciraju nepoželjne šumove, uz naglašavanje važnih zvukova, kao što je govor. 
Ako vaše dijete ima gubitak sluha u oba uha, važno je da mu se obezbjede dva slušna aparata. Ovo binauralno namiještanje slušnih aparata olakšaće vašem djetetu razumjevanje govora u bučnim situacijama. 

Buka oštećuje sluh

Djeca provode dosta svog vremena u bučnoj sredini kao što su grupe za igru, učionice i igrališta. Dugotrajno izlaganje glasnoj buci može uzrokovati prolazni gubitak sluha, koji može preći u trajni gubitak. 

Važno je svesti na najmanju mjeru vrijeme za koje su djeca izložena buci. Roditelji i učitelji trebaju učiniti sve da smanje buku o dječijoj okolini, da bi stvorili dobar, zdrav zvučni okoliš. 

Pomoć je blizu


Danas postoji širok raspon mogućnosti za pomaganje osobama s gubitkom sluha da optimiziraju svoje slušne mogućnosti. 
Na našem web site-u www.widex.com/children možete naći detaljnije informacije koje vam pomažu da budete aktivni, informirani učesnik u mreži podrške koja pruža optimalnu brigu za vaše dijete sa slušnim oštećenjem. 
Također postoji dio vebsajta specijalno za djecu. U Fun with Dexi, zabavni mali kit Dexi vodi djecu u lov na blago, uči ih o sluhu, i još dosta toga.

 


 

Odrasli

 

Iako sluh sa godinama slabi,što je ipak sastavni dio našeg života, to još uvijek ne znači da se ta činjenica treba samo prihvatiti,pogotovo ako to utiče na kvalitet života,svakodnevnicu i sposobnost komuniciranja.I pored toga mnogi odrasli godinama žive sa oštećenjem sluha kojem bi se relativno lako moglo pomoći.Ponekad je za to potreban i poticaj okoline.

Iznenađujuće je da mnogi odrasli i starije osobe žive sa gubitkom sluha godinama, iako im je pomoć lako dostižna. Ponekad je podsticaj od prijatelja ili porodice neophodan u ovim situcijama.  U okviru ove prezentacije možete naučiti više o oštećenju sluha, ako kliknete ovdje. Napredak u tehnologiji slušnih sistema osigurava mnoge mogućnosti za nalaženje rješenja koje odgovaraju individualnim potrebama i tipu gubitka sluha. Slušni sistemi ne uspostavljaju normalan sluh kakav je bio prije, ali kvalitet, dobro podešenih slušnih sistema, pomaže u mnogim svakodnevnim situacijama. Mnogi korisnici slušnih sistema iskuse porast njihove nivoa energije i prestanak patnji i izolacije. Ovo u većini slučajeva znači porast kvaliteta života. 

 

Gubitak sluha i svakodnevni život

Svakodnevnica se, za ljude sa gubitkom sluha i one koji normalno čuju, u mnogim aspektima
podudara: dnevni ritam, razni poslovi i termini. Ali, ponekad i sa puno energije, postaje teško, a to upravo iz razloga što komunikacija sa okolinom od njih zahtijeva dodatni napor.
Zbog toga su i sve predrasude sa kojima se treba izboriti. A sve to traži dodatni tjelesni i psihički napor osobe sa oštećenim sluhom.

Kako pomoći?

Treba vremena da se gubitak sluha prepozna. Većina ljudi sa takvim problemom čeka dugo,
ponekad i godine, prije nego se doluči na testiranje sluha.

Slušni aparati, su danas već postali slušni sistemi, u raznim izvedbama i tipovima za različita oštećenja sluha. Kvalitetan i individualno podešen slušni sistem, iako nemože u potpunosti nadomjestiti sluh, Vam pojednostavljuje svakodnevnicu, doprinosi nestanku osjećaja izolacije i umora što znači i bolju kvalitetu života.

 

Znate li?

 

- da se mnogi srame i osjećaju manje vrijednim ako sluh zakaže
- da će slušni aparat ipak dosta doprinjeti poboljšanju kvaliteta Vašeg života
- da je i više nego trećina ljudi sa preko 65 godina života pogođena istim ovim problemom
- da je i preko polovina ljudi u svijetu sa oštećenim sluhom radno angažovana

- DA JEDAN OD STOTINU LJUDI U SVIJETU IMA GUBITAK SLUHA
- DA SE U SVIJETU OKO 500 MILIONA LJUDI BORI SA ISTIM OVIM PROBLEMOM.

Više o tome kako zaštiti sluh, mogućnostima za pomoć, provjeri sluha i životu sa gubitkom sluha možete pročitati na web site-u firme widex, ako slijedite ovaj link - www.widex.com/adults .

 

idi na vrh